HR-software in de cloud: de toekomst van HR?

HR-software in de cloud is een steeds populairdere keuze voor organisaties van alle groottes. Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele on-premise HR-software, zoals lagere kosten, snellere implementatie en grotere schaalbaarheid en flexibiliteit.

Maar wat zijn de voor- en nadelen van HR-systemenin de cloud vanuit het perspectief van de organisatie, de HR-afdeling en de gebruikers?

Voordelen voor de organisatie

 • Lagere kosten: Online HR-software is meestal goedkoper dan on-premise HR-software, omdat organisaties niet hoeven te investeren in eigen hardware en software. Bovendien zijn er doorgaans geen licentiekosten of onderhoudskosten aan verbonden.
 • Snellere implementatie: Cloud HR-oplossingen kunnen meestal sneller worden geïmplementeerd dan on-premise HR-software. Dit komt omdat de software al is geconfigureerd en in de cloud wordt gehost.
 • Grotere schaalbaarheid en flexibiliteit: Internet HR-software is zeer schaalbaar en flexibel. Organisaties kunnen eenvoudig gebruikers en functies toevoegen of verwijderen naar behoefte. Dit is ideaal voor bedrijven die snel groeien of krimpen.
 • Verbeterde zichtbaarheid en inzichten in data: Cloud-based personeelsinformatiesystemen bieden organisaties een centraal overzicht van al hun personeelsgegevens. Dit kan organisaties helpen om trends en patronen te identificeren die moeilijk te zien zouden zijn met verschillende HR-systemen.
 • Verhoogde betrokkenheid van medewerkers: Internet gebaseerde HR-software biedt medewerkers vaak zelfservicetools en -bronnen aan. Dit kan medewerkers helpen om meer controle te nemen over hun eigen HR-gegevens en -processen. Dit kan leiden tot een verhoogde betrokkenheid bij de organisatie.

Voordelen voor de HR-afdeling

 • Verminderde werkdruk: Online HR-systemen kunnen de werkdruk van de HR-afdeling verminderen door handmatige taken te automatiseren en workflows te stroomlijnen.
 • Verbeterde strategische focus: SaaS HR-software kan de HR-afdeling helpen om zich meer te richten op strategische taken, zoals talentmanagement en prestatiemanagement.
 • Beter besluitvorming: Een HR-database in de cloud biedt de HR-afdeling een centraal overzicht van al hun personeelsgegevens. Dit kan de HR-afdeling helpen om betere beslissingen te nemen over personeelszaken.

Voordelen voor de gebruikers

 • Eenvoudig te gebruiken: Cloud-based HR-oplossingen zijn doorgaans eenvoudig te gebruiken, zelfs voor gebruikers met beperkte technische expertise.
 • Toegankelijk vanaf elke locatie: Een HR-database in de cloud is toegankelijk vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dit stelt medewerkers in staat om op afstand te werken en hun HR-gegevens en -systemen onderweg te openen.
 • Zelfservicetools en -bronnen: Cloud-based HR-systemen bieden medewerkers vaak zelfservicetools en -bronnen aan. Dit kan medewerkers helpen om meer controle te nemen over hun eigen HR-gegevens en -processen.
 • Verbeterde communicatie en samenwerking: Cloud-based HR-software biedt vaak functies voor communicatie en samenwerking, zoals task management, instant messaging en discussieforums. Dit kan de communicatie en samenwerking tussen medewerkers en de HR-afdeling verbeteren.

Nadelen

 • Beveiliging: Cloud-based HR-software is een doelwit voor cybercriminelen. Organisaties moeten ervoor zorgen dat de cloud-based HR-softwareprovider die ze kiezen adequate beveiligingsmaatregelen heeft genomen.
 • Vendor lock-in: Het kan moeilijk en duur zijn om over te schakelen naar een andere cloud-based HR-softwareprovider zodra een organisatie eenmaal een provider heeft gekozen.
 • Prestaties: Internet gebaseerde HR-software kan soms traag zijn of uitvallen. Dit is vooral het geval als veel gebruikers tegelijkertijd de software gebruiken.
 • Gebruikersadoptie: Het kan moeilijk zijn om medewerkers te overtuigen om over te schakelen naar een nieuw cloud-based HR-systeem. Organisaties moeten ervoor zorgen dat ze een trainingsprogramma aanbieden om medewerkers te helpen om de nieuwe software te gebruiken.

HR-software in de cloud biedt een aantal voordelen voor organisaties, HR-afdelingen en gebruikers. Het is echter belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig te overwegen voordat u besluit om over te stappen op een HR-oplossing in de cloud.

Organisaties moeten een HR-softwareprovider kiezen die een hoog beveiligingsniveau biedt en die flexibel genoeg is om aan hun veranderende behoeften te voldoen. Daarnaast is het belangrijk om een plan te maken voor de overgang naar HR-software in de cloud en om medewerkers te trainen in het gebruik van het nieuwe systeem.

Ondanks de potentiële nadelen is HR-software in de cloud de toekomst van HR. Het biedt organisaties een manier om efficiëntie, productiviteit en kostenbesparingen te verbeteren, terwijl ook de betrokkenheid van medewerkers en de compliance wordt verhoogd.

Gratis HRM infopakket

Nu aanvragen

U krijgt:

Vergelijk enkel bij uw organisatie passende systemen.
Beoordeel zelf online welke geselecteerde systemen het beste aansluiten bij uw wensen.
Om u te helpen bij de keuze van de juiste HRM software leverancier heeft Select een unieke checklist ontwikkeld.
Ontvang de meest actuele productinformatie en case studies.
Heeft u vragen of kunnen wij u persoonlijk helpen? Bel ons: 033-8200970.